Sunday, October 12, 2008

Ruangan Forum Dibuka

Assalamualaikum,

Walaupun usia blog ini masih muda dan pengunjung hariannya juga masih tidak begitu ramai, kami cuba juga untuk membuka ruangan forum khas untuk para pengunjung blog ini.

Forum ini diharap dapat menjadi ruang mendekatkan kami (pelajar madrasah) dengan golongan masyarakat secara umum.

Sila mendaftar dan mulakan posting anda di sini

Saturday, October 11, 2008

Kem Sempena Cuti Sekolah

Assalamualaikum,

 

Bertemu lagi. Sekarang musim persekolahan telah kembali selepas bercuti sekejap sempena perayaan Aidil Fitri yang lepas. Mungkin dikalangan pelajar sekolah sekarang sidang sibuk mentelaah kerana musim peperiksaaan akhir tahun akan tiba. 

Buat kami pelajar di Madrasah ini (terutama pelajar aliran pondok) secara rasmi 15 hb Syawal nanti tamatlah cuti panjang kami. Masing - masing akan kembali untuk menyambung pembelajaran seperti biasa.

Kem untuk para pelajar sekolah

Bulan depan (November) yang akan datang bermulalah cuti sekolah. Seperti tahun lepas, Insya-Allah kem sempena cuti hujung tahun untuk para pelajar sekolah merasai suasana belajar di Madrasah kami (pondok dan tahfiz)  akan diadakan lagi tahun ini.

Kebiasaannya seperti tahun - tahun lepas untuk program 'pra Tahfiz' berlangsung selama 10 hari. Untuk program 'pra Pondok' pula tempohnya ialah selama sebulan (mengikut pengalaman pertama tahun lepas).

Jadi, kami (pelajar madrasah) mengalu - alukan para Ibu bapa untuk menghantar anak - anak anda untuk mengalami pengalaman baru di sini di samping tujuan utama mentarbiyyahkan mereka dan menambahkan ilmu kerana pelbagai pengisian bermanfaat bakal dijalankan.

Apapun ini bukanlah kenyataan rasmi dari pihak Madrasah. Insya-Allah kami akan update maklumat terbaru jika mendapat maklumat rasmi dari pihak pentadbiran terutama tentang tarikh dan yuran yang dikenakan.

Apapun, kami (pelajar, terutama bagi pihak Darul Bayan Fasilitator Club) telah bersedia untuk menerima kedatangan bakal tetamu - tetamu kami. Anda boleh rujuk post sebelum ini - Foto - foto sepanjang Program Pra Pondok

Monday, October 6, 2008

Pondok Sungai Durian perkenal pendidikan moden

Oleh Hasliza Hassan 
bhnews@bharian.com.my  

MADRASAH Muhammadiah Pondok Sungai Durian guna pendekatan baru dalam proses pembelajaran.Sistem tradisional, sukatan persekolahan YIK, teras pembelajaran lahir cendekiawan 

SEBUT saja pondok terbayang rumah kecil beratap rumbia macam zaman dulu dengan kemudahan yang terhad. Begitu juga dengan pondok tempat pengajian ilmu agama, persepsi sama diberikan terutama dari segi infrastruktur. 

Hakikatnya, pengajian pondok kini sudah melangkah ke fasa baru apabila sistem pendidikan serta kemudahan disediakan walaupun masih di belakang sistem sekolah berasrama penuh lain tetapi usaha dilakukan membolehkan pusat pengajian itu hampir menyamai sekolah asrama.


Contohnya, Pondok Sungai Durian (PSD) di Kampung Sungai Durian, Kuala Krai yang baru menyambut Jubli Emas penubuhannya 4 Jun lalu. Daripada pondok berkonsepkan tradisional, Pondok Sungai Durian atau nama lengkapnya Madrasah Muhammadiah Pondok Sungai Durian kini bertukar wajah. 

Penasihat PSD, Dr Abdul Basit Abdul Rahman berkata, selaras perubahan masa dan keperluan pelajar, sudah tiba masanya sistem pondok yang ada sekarang ini diselaraskan dari aspek kurikulum dan sistem pelajaran. 

Katanya, sistem lama seperti pengajian kitab dari kulit ke kulit masih perlu diteruskan tetapi menggunakan pendekatan baru dengan memperkenalkan peperiksaan bagi membolehkan pelajar melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi.

"Sistem pondok tradisional ialah mengaji kitab lama dari kulit ke kulit tetapi sekarang ini tanpa sijil pelajar tidak boleh menyambung pengajian. Oleh itu, pengajian kitab lama perlu ada ujian atau peperiksaan untuk mendapatkan sijil. 

"Sambutan kepada pengajian pondok tidak pernah ketandusan. Maknanya masyarakat memang mengiktiraf sistem pondok dan kerana itu saya sarankan kurikulum dan sistem pendidikan di pondok diselaraskan bagi kepentingan pelajar," katanya. 

Beliau berkata, PSD melaksanakan dua sistem pembelajaran iaitu sistem pondok cara tradisional dan sistem persekolahan mengikut sukatan Yayasan Islam Kelantan (YIK) bermula 8 pagi hingga 1 tengah hari. 

Sistem pendidikan tradisional diberi perhatian penting oleh pentadbir PSD kerana sistem itu berkesan untuk melahirkan generasi pelapis yang berwibawa. Sistem itu mengambil kira beberapa faktor antaranya teks pengajian daripada kitab silam dihasilkan ulama di nusantara atau ulama Timur Tengah.

Kaedah pembelajaran tradisional ialah membaca kitab dari awal hingga akhir pada setiap mata pelajaran dan setiap pelajar diwajibkan menghafal matan serta mesti memperdengarkan kepada guru masing-masing. 

Pengajian mengikut sistem pondok biasanya diadakan selepas solat lima waktu setiap hari mengikut jadualnya tersendiri sebagaimana sistem persekolahan. Tetapi ia lebih berbentuk umum kerana pengajian diadakan dalam masjid pondok. 

Cara pengajiannya, murid-murid akan membentuk halaqat (bulatan) mengikut pelajaran yang diajar dengan bimbingan seorang guru, atau murid akan mengikut pengajian secara umum dengan seorang guru yang mengajar berpandukan kitab tertentu. 

Dr Abdul Basit berkata, sistem pendidikan moden yang diperkenalkan PSD berjalan selama lima hari seminggu bermula dari Ahad hingga Khamis. Setiap hari kelas bermula pada jam 8 pagi dan berakhir jam 1 tengah hari. 

Katanya, pelajar akan mengikuti tujuh mata pelajaran dalam kelas menggunakan sukatan pelajaran disediakan YIK dan pihak PSD juga membuat sedikit tambahan dalam sukatan berkenaan untuk mengimbanginya dengan sukatan pondok. 

Secara keseluruhannya, mata pelajaran yang diajar di sekolah itu dibahagikan kepada tiga kategori umum iaitu Bahasa Arab, bahagian agama dan am. 

Pelajar PSD akan menduduki tiga peperiksaan dalam setahun kerana PSD juga mengeluarkan sijil kepada pelajar yang berjaya dalam peperiksaan akhir sesi pengajian (Shahadah Thanawiah). Di samping itu, pelajar tingkatan empat diwajibkan menduduki peperiksaan Sijil Menengah Agama (SMU) yang dikelolakan YIK. 

"Cuma untuk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kita akan minta pelajar mendudukinya secara persendirian. Syukur, kebanyakan pelajar PSD yang mengambil peperiksaan SPM secara persendirian lulus dengan baik," katanya. 

Beliau berkata, sambutan terhadap pelajar pondok tidak pernah ketandusan dan itu adalah bukti jelas menunjukkan orang ramai masih percaya terhadap sistem pendidikan yang dijalankan di pondok di seluruh negara. 

Permintaan terhadap graduan lulusan pondok untuk berkhidmat sebagai imam, pendakwah dan guru agama membolehkan pelajar sekolah pondok mengembangkan kerjaya sebaik mereka menamatkan pengajian. 

PSD menerima pelajar berusia 13 tahun hingga 15 tahun yang berhajat menimba ilmu pengetahuan di sana. Hingga kini, ada 600 pelajar di PSD dan 350 daripadanya adalah pelajar umum. 

Mengimbau sejarah penubuhan PSD yang diasaskan Allahyarham Abdul Rahman Sulaiman pada 4 Jun 1958, pondok binaan kayu itu awalnya dibina dengan bantuan penduduk kampung serta kakitangan Jabatan Perhutanan tanpa sebarang bayaran. 

Asalnya pondok itu mula beroperasi di Bukit Enggong, Guchil, Kuala Krai tetapi kemudian terpaksa dipindahkan ke Kampung Sungai Durian kerana lokasi itu tidak sesuai dengan sistem pengajian pondok, lebih-lebih lagi dengan bilangan pelajar semakin bertambah. 

Pada peringkat awalnya, PSD hanya terdiri daripada sebuah bangunan dua tingkat dengan kemudahan asas dua ruang pejabat dan perpustakaan serta lapan bilik darjah dan kantin. Kini, PSD dilengkapi kemudahan asas yang boleh menampung keperluan pelajar dan penghuninya. 

Kawasan yang dahulunya hanya empat ekar, kini bertambah 12 ekar hasil pembelian tanah daripada jiran sekitar pondok. Sekembalinya Abdul Rahman Sulaiman ke rahmatullah, pentadbiran PSD diteruskan oleh generasi kedua (adik serta anak-menantu Allahyarham). 

Selepas 50 tahun beroperasi, PSD melangkah maju ke depan dan mampu berdiri sebagai salah satu pusat pengajian tradisional yang masih bertahan sehingga sekarang. PSD turut menjalinkan hubungan dengan institusi pendidikan lain antaranya Kolej Sultan Ismail Petra, Kolej Darul Ulum di Kedah dan Universiti Al-Madinah Antarabangsa (Mediu) di Shah Alam. 

Dr Abdul Basit berkata, sistem pendidikan pondok sekarang ini melengkapi kekurangan yang ada terutama bagi mereka yang ingin belajar kitab dan mendalami ilmu agama dalam suasana lebih sistematik serta selesa. 

Justeru katanya, PSD sentiasa berusaha menyediakan kemudahan infrastruktur seperti menyediakan kemudahan asas bagi pelajar setanding sekolah berasrama lain yang mendapat bantuan kerajaan. 

"Masih ada yang menggunakan pondok lama kerana asrama masih tidak mencukupi. Bagaimanapun, PSD baru melancarkan dana untuk menambah bangunan memandangkan pondok lama memang tidak sesuai," katanya.

 
Dipetik dari Berita Harian

Saturday, October 4, 2008

DBFC : Kem Ihya' Ramadhan - Smart Solat

Assalamualaikum,

Mungkin agak terlewat entry kali ini, tetapi saya fikir masih perlu dimasukkan juga ke dalam blog ini. Pada 9 Sept 2008 - 11 Sept 2008 Darul Bayan Fasilitator Club (DBFC) telah terlibat dalam Kem Ihya' Ramadhan - Smart Solat yang dianjurkan oleh Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Paka. Program ini berlangsung di Masjid Jamek Paka (DUNGUN).

Di dalam program ini para peserta diterapkan dengan kaifiat (cara) solat yang betul, penekanan tentang kepentingan solat, dan pelbagai pengisian yang lain. 

Antara fasilitator yang terlibat ialah Mohd Syamil Mohd Yusuff (Bro Syamil) - Ketua Fasilitator, Bro Fahzan,  Aliff Afiq AKA bro aliff (DBFC), Mohd Aizad AKA bro izzat (DBFC), Ayub (DBFC) & Yatim (DBFC)